Kéziszerszámok felülvizsgálata

A kéziszerszámok felülvizsgálatának témakörébe tartozó információk:

  • A kéziszerszámok fogalma
  • A kéziszerszámok érintésvédelemi szabványossági felülvizsgálat, mérés, ellenőrzés
  • A kéziszerszámok felülvizsgálatának szükségessége, célja
  • Tulajdonos, üzemeltető feladatai

A kéziszerszámok fogalma

A használat közben kézbetartott, illetve hálózatra kapcsolt állapotban könnyen áthelyezhető villamos készülékek, kéziszerszámnak minősülnek.

A kéziszerszámok érintésvédelemi szabványossági felülvizsgálat, mérés, ellenőrzés

A helyszíni felülvizsgálat és műszeres mérések után, a minősítő irat az MSZ HD 60364 számú szabványsorozat (MSZ 2364, MSZ 172-1. 1986 sz. szabvány) előírásai szerint készül.
Az időszakos ellenőrző felülvizsgálatot a  22/2005.( XII. 21.) FMM rendelettel módosított 14/2004.(IV.19.) FMM rendelet évente írja elő.

Az kéziszerszámok felülvizsgálatának szükségessége, célja

A villamos kéziszerszámok használatból és elöregedésből eredő hibáinak feltárása. Ezek jellemzően a következők: törött burkolat, sérült szigetelés, törött villásdugó. Ezek a hibák áramütéses balesetet okozhatnak, melyek nemcsak a használó dolgozót veszélyeztetik, hanem a környezetükben tartózkodókat is.
A balesetek elkerülése érdekében az évenkénti felülvizsgálat feltárja az esetleges hibákat és jegyzőkönyvben javaslatot ad annak megszüntetésére.

Tulajdonos, üzemeltető feladatai

Ipari-, mezőgazdasági-, kereskedelmi-, vendéglátó ipari-, közlekedési-, kulturális- stb. létesítményekben használt kéziszerszámok tulajdonosai vagy üzemeltetői általában gazdasági társaságok, vállalatok.
E gazdasági társaságok vezetőinek, vagy megbízottjainak feladata az esedékes, időszakos felülvizsgálatok elvégeztetése.
Az üzemeltető ellenőrzési kötelezettsége nem merül ki a kötelező felülvizsgálatok elvégzésében, ill. elvégeztetésében és a jegyzőkönyv megőrzésében, hanem köteles a felülvizsgálat során feltárt hibák, hiányosságok, szükséges javítások elvégzésére ill. elvégeztetésére is.

Ajánlatkérés